Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Παστίτσιο Ζουμερό


Μια εύκολη συνταγή για παστίτσιο!! Με χοντρά απολαυστικά μακαρόνια και την πιο εύκολη και υπέροχη μπεσαμέλ σε συνδυασμό με έναν ζουμερό κιμά!!! Το παστίτσιο είναι το πιάτο που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι!!



παστίτσιο




Υλικά για τη συνταγή:
  • 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο Νο 2
  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 λίτρο πλήρες γάλα
  • 300 γραμ. γραβιέρα 
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 καρότο ψιλοτριμμένο
  • 1/2 φλ. κρασί
  • 2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 3-4 ντομάτες τριμμένες ή 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 3 αυγά
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 φύλλα δάφνης



Εκτέλεση:

Για τον κιμά:

πατσίτσιο

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο σε χοντρά κομμάτια με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ψιλοτριμμένο καρότο και τις 2 κουταλιές πελτέ και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιθεί, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά σε μεσαία φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του. Μόλις είναι έτοιμος ο κιμάς μας, αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και τα σκόρδα.

Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό για 5-6 λεπτά, δηλαδή 2 λεπτά λιγότερο από ότι αναγράφεται στη συσκευασία, γιατί θα μαγειρευτούν και μέσα στο φούρνο. Αφού τα στραγγίξουμε, τους ρίχνουμε 1 κ.σ. βούτυρο και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη.


Για τη μπεσαμέλ:

Εδώ προτείνουμε μια πολύ εύκολη και γρήγορη  μπεσαμέλ για το παστίτσιο!

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα, δηλαδή 1 λίτρο γάλα πλήρες, 3 αυγά, 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ, 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι, 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά για να αναμειχθούν καλά. 

Στη συνέχεια, τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας σε μεσαία θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς με τον αυγογδάρτη μέχρι να πάρει μια βράση και να δέσει. Εάν τη βλέπουμε λίγο αραιή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κορν φλάουρ ακόμα. Μόλις σφίξει λίγο την αποσύρουμε από το μάτι και ρίχνουμε μέσα 100 γρ. γραβιέρα και ανακατεύουμε για να ενοποιηθεί.

πατσίτσιο
Ρίχνουμε τη μισή μπεσαμέλ μέσα στα μακαρόνια και την υπόλοιπη την κρατάμε στην άκρη. Τα ανακατεύουμε για να πάει παντού η μπεσαμέλ. 

Το μυστικό για να είναι ζουμερό το παστίτσιο μας είναι ο τρόπος στησίματος στο πυρέξ, ο οποίος είναι ο εξής:

Βάζουμε σαν βάση τα μισά μακαρόνια, τα πασπαλίζουμε με 100 γρ. γραβιέρα και τοποθετούμε από πάνω τον κιμά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα μακαρόνια και από πάνω τοποθετούμε τη μπεσαμέλ. Προσπαθούμε να την στρώσουμε καλά,
ώστε να είναι ομοιόμορφη σε όλες τις πλευρές. Τέλος, πασπαλίζουμε τα υπόλοιπα 100 γρ. γραβιέρας από πάνω για να κάνει μια ωραία κρούστα.


Το ψήνουμε στους 200ο C για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια!!

Καλή επιτυχία και καλό όρεξη!


πατσίτσιο






2 σχόλια:

  1. Θα την δοκιμάσω!! Εγώ κάνω άλλη μπεσαμέλ, αλλά φαίνεται φανταστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ!! Είναι της μαμάς μου η συνταγή και είναι πεντανόστιμο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σπιτική Κρέμα Βρώμης (Porridge)! Ιδέες για βρεφικά πρωινά!

  Το ιδανικό πρωινό για το μωρό σας (6 – 24 μηνών)  Σπιτική κρέμα Βρώμης            Υλικά: 2 κ.σ. νιφάδες βρώμης (τριμμένα στο multi μέχρι ...