Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Κέηκ με βρώμη και γλάσο μαύρης σοκολάτας




Το απόλυτο κέηκ με βρώμη για υγιεινή διατροφή και δίαιτα!!! Χωρίς πολλές θερμίδες, αλλά με υπέροχη γεύση, ετοιμάστε αυτό το κεκάκι γρήγορα κι εύκολα για τον πρωινό καφέ σας!!! Αν δεν σας ενδιαφέρουν, ωστόσο, οι θερμίδες, συνδυάστε το με ένα σοκολατένιο γλάσο ή προσθέστε μια μπάλα παγωτό και το αγαπημένο σας σιρόπι!!!!!



Υλικά:

  • 2 κούπες βρώμη (quaker)
  • 1 κούπα αλεύρι ολικής αλεσης
  • 2 κουταλιές της σούπας baking powder
  • 1 κουταλάκι κανέλα ή 3 κουταλάκια κακάο
  • 1/3 της κούπας μαύρη ζάχαρη ή 2/3 της κούπας αποξηραμένα δαμάσκηνα/βερύκοκα/χουρμάδες
  • 2 βανίλιες
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι ή μισή κούπα χυμό πορτοκάλι και μισή γάλα 1%
  • 3 αυγά 
  • καρύδια ή φουντούκια


Οδηγίες:

Αρχικά, ρίχνουμε τη βρώμη μέσα στο multi για να το αλέσουμε και να γίνει λείο σαν το αλεύρι. Έπειτα, το ρίχνουμε σε ένα μπωλ, όπου προσθέτουμε και το αλεύρι ολικής άλεσης, το baking powder, τις 2 βανίλιες, καθώς και την κανέλα ή το κακάο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Στη συνέχεια, λιώνουμε τη ζάχαρη μέσα στο μισό χυμό ή εάν επιλέξουμε κάποιο αποξηραμένο φρούτο, το πολτοποιούμε στο multi πάλι μαζί το μισό χυμό και το προσθέτουμε στο αρχικό μείγμα. Προσοχή δεν βάζουμε και φρούτα και ζάχαρη, γιατί θα γίνει πολύ γλυκό.

Τέλος, προσθέτουμε και τα άλλα υλικά: τον υπόλοιπο χυμό, τους ξηρούς καρπούς τριμμένους, το λαδάκι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αυγά μας και ανακατεύουμε, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Δεν χρειάζεται μίξερ, ούτε πολλή ώρα ανακάτεμα.


Έπειτα, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέηκ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου στους 180o τσεκάροντας μετά από τη μισή ώρα αν έχει ψηθεί, μπήγοντας ένα μαχαιράκι ή μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέηκ. Αν βγει καθαρό, τότε σημαίνει ότι το κεκάκι μας είναι πανέτοιμο!!!

Εναλλακτικές προτάσεις:

Για περισσότερη νοστιμιά μπορούμε να κόψουμε μέσα στο κεκάκι μας σε μικρά κομματάκια  κάποιο γλυκό του κουταλιού περγαμόντο, πορτοκάλι ή κεράσι, προσέχοντας όμως να τα αλευρώσουμε (με μαύρο αλεύρι) πριν τα ρίξουμε μέσα στο μείγμα μας, ώστε να μην κολλήσουν στον πάτο του κέηκ.

Επίσης, μπορούμε να το σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη ή ένα γλάσο από κουβερτούρα!!! Για να την κάνουμε ελαφριά, μπορούμε απλά να λιώσουμε μια κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή εναλλακτικά μπορούμε να ζεστάνουμε ελαφρώς μια κρέμα γάλακτος 150γρ. light σε ένα κατσαρολάκι με χοντρό πάτο (ώστε να μη καεί) και στη συνέχεια να προσθέσουμε μια κουβερτούρα, ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να αποκτήσει μια λεία υφή. Όταν το κέηκ μας έχει κρυώσει, ετοιμάζουμε αυτό το εύκολο γλάσο και το περιχύνουμε πάνω από το κεκάκι μας.

Καλή σας απόλαυση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σπιτική Κρέμα Βρώμης (Porridge)! Ιδέες για βρεφικά πρωινά!

  Το ιδανικό πρωινό για το μωρό σας (6 – 24 μηνών)  Σπιτική κρέμα Βρώμης            Υλικά: 2 κ.σ. νιφάδες βρώμης (τριμμένα στο multi μέχρι ...