Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Κρεατόπιτα με Πασχαλινό Αρνί




Νόστιμη κρεατόπιτα από ό,τι κρέας μας απέμεινε από το Πάσχα με σπιτική ζύμη φτιαγμένη με βάση το γιαούρτι!!! Μπορείτε να την φτιάξετε και με κοτοπουλάκι για μια πιο ελαφριά εκδοχή της. Η γέμιση δένει τέλεια με τρία υπέροχα ελληνικά τυριά!!! Δοκιμάστε την άμεσα!!!





Υλικά:

Για τη ζύμη:



  • 2-3 φλυτζάνια αλεύρι 
  • 2 κ.σ. γιαούρτι 
  • 1/4 κιλό βούτυρο ή ελαιόλαδο 
  • 1 αυγό (για άλειμμα) 
  • αλάτι 
  • σουσάμι (προαιρετικά) 

Για τη γέμιση:



  • 1 ½ κιλό αρνί 
  • 1/2 κούπα ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι 
  • 1/2 κούπα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια 
  • 1 πράσο 
  • 1/2 κιλό μυζήθρα 
  • 1/2 κιλό γραβιέρα 
  • 1 φλυτζάνι ανθότυρο 
  • ½ φλυτζάνι ζωμό κρέατος 
  • 5 - 6 φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένου 
  • πιπέρι 
  • αλάτι


Οδηγίες:


Σε ένα μεγάλο μπωλ διαλύουμε το γιαούρτι και το βούτυρο με λίγο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το αλεύρι και λίγο αλάτι. Δουλεύουμε το μείγμα με το χέρι μας, μέχρι να αρχίσει να δένει η ζύμη.

Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ζυμώνουμε, προσθέτοντας όσο αλεύρι ή όσο χλιαρό νερό χρειαστεί, για να μας βγει μια ζύμη λεία να μην κολλάει στα χέρια.

Τοποθετούμε το ζυμάρι σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπωλ και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει για 45' περίπου.

Έπειτα, καθαρίζουμε το κρέας μας και χρησιμοποιούμε μόνο το ψαχνό. Το κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια και το βάζουμε σε κατσαρόλα με λάδι και το σωτάρουμε να ροδίσει ελαφρά μαζί με τα δύο είδη κρεμμυδιών. Συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι. λίγο νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει σχεδόν με το λαδάκι του.

Στη συνέχεια, πλένουμε και καθαρίζουμε το πράσο, το κόβουμε σε κομμάτια και το ζεματάμε. Το στραγγίζουμε καλά σφίγγοντας το μέσα στις παλάμες μας για να φύγει το πολύ νερό.

Αφού έχουμε έτοιμα όλα τα υλικά μας για τη γέμιση, τα βάζουμε σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Τα τυριά ψιλοκομμένα, το κρέας (που έχει κρυώσει λίγο), το πράσο, το ζωμό, το δυόσμο και το πιπέρι.

Μετά, λαδώνουμε μια μεγάλη και βαθιά στρογγυλή φόρμα ή ταψάκι.

Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το πρώτο μισό σε ένα μεγάλο δίσκο διαμέτρου 30 εκ. περίπου.

Το τοποθετούμε στη βάση της φόρμας αφήνοντας να κρεμάει λίγο στα πλαϊνά, ώστε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα περισσεύματα για να κλείσουμε την πιτούλα μας καλύτερα στο τέλος. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και τη στρώνουμε καλά ώστε να ισιώσει και να πάει παντού.

Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε ένα φύλλο λίγο πιο μικρό από το πρώτο. Το βάζουμε πάνω από την πιτούλα μας και διπλώνουμε τις άκρες γύρω – γύρω δημιουργώντας με τα δάκτυλα μας ένα «κορδόνι». Τέλος, τη χαράζουμε με ένα μαχαιράκι και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα για άλλα 10'.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° και αφού περάσουμε την επιφάνεια της πίτας με ένα χτυπημένο αυγό και την πασπαλίσουμε με σουσάμι, την ψήνουμε για μία ωρίτσα (χωρίς αέρα).

Πριν την σερβίρουμε,την αφήνουμε να κρυώσει για μισή ωρίτσα.

Καλή σας όρεξη!!!!

1 σχόλιο:

Σπιτική Κρέμα Βρώμης (Porridge)! Ιδέες για βρεφικά πρωινά!

  Το ιδανικό πρωινό για το μωρό σας (6 – 24 μηνών)  Σπιτική κρέμα Βρώμης            Υλικά: 2 κ.σ. νιφάδες βρώμης (τριμμένα στο multi μέχρι ...