Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

Οι Καλύτερες Νηστίσιμες συνταγές και τα οφέλη τους



Οι πιο νόστιμες νηστίσιμες γεύσεις μπροστά στα μάτια σας...τώρα μένει να τις δημιουργήσετε για να κάνετε τη νηστεία σκέτη απόλαυση!!!


1. Ταραμοσαλάτα

Υλικά (Για 1½ φλιτζάνι):

•100 γρ. ταραμά

•250 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
•1 φλιτζάνι λάδι
•Χυμό από 1-2 λεμόνια



Οδηγίες: 

Αφαιρείτε την κόρα από το ψωμί και το βάζετε σε νερό για να μουσκέψει. Το στραγγίζετε καλά. Βάζετε στο μπλέντερ το στυμμένο ψωμί με τον ταραμά και προσθέτετε σιγά-σιγά το λάδι και το λεμόνι. Χτυπάτε τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.

Θερμιδική αξία:
2.150 kcal συνολικά.

To σχόλιο της διαιτολόγου:
Είναι ένας γευστικός μεζές, που έχει όμως πολύ αλάτι και θερμίδες. Γι’ αυτό, είναι καλό να τον καταναλώνουμε με μέτρο.

2. Μαυρομάτικα φασόλια με χόρτα

Υλικά (Για 6 άτομα):

 •1/2 κιλό φασόλια μαυρομάτικα
•2 σέσκουλα
•Λίγο σέλινο
•Λίγο άνηθο
•1 ξερό κρεμμύδι ή 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
•1/2 φλιτζάνι λάδι
•Αλάτι και πιπέρι

 
Οδηγίες: 

Πλένετε τα φασόλια και τα βάζετε να βράσουν σε αρκετό νερό για 5 λεπτά. Τους αλλάζετε το νερό και τα ξαναβάζετε να βράσουν, προσθέτοντας και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το λάδι και το αλάτι) ψιλοκομμένα και αρκετό νερό για να τα σκεπάζει. Τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτετε τότε το λάδι και το αλάτι και τα βράζετε λίγο ακόμη.

Θερμιδική αξία:
390 kcal η μερίδα.

To σχόλιο της διαιτολόγου:
Μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό μεσημεριανό γεύμα, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ειδικά αν το συνδυάσετε με ψωμί ολικής άλεσης.

3. Χταπόδι με μελιτζάνες και πατάτες

Υλικά (Για 6 άτομα):

•2 κιλά χταπόδι
•6 μέτριες μελιτζάνες
•6 μέτριες πατάτες
•1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
•1 κουτί αποφλοιωμένα ντοματάκια ή 4-5 φρέσκες ντομάτες
•1 ματσάκι μαϊντανό
•2-3 φύλλα δάφνης
•1 φλιτζάνι λάδι
•Πιπέρι
 




Οδηγίες: 

Πλένετε καλά το χταπόδι, το κόβετε σε κομματάκια και το αφήνετε σε ένα σουρωτήρι μέχρι να στραγγίξει καλά. Πλένετε τις μελιτζάνες, καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε 3-4 κομμάτια την καθεμία. Βάζετε το μισό λάδι να κάψει και τηγανίζετε για λίγο τις μελιτζάνες και, εν συνεχεία, τις πατάτες. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα. Ρίχνετε το κρεμμύδι. Βάζετε στην κατσαρόλα το χταπόδι και μετά από 2-3 λεπτά ρίχνετε την ντομάτα, το μαϊντανό, το πιπέρι και τη δάφνη. Βάζετε τις μελιτζάνες και τις πατάτες πάνω από το χταπόδι και αφήνετε το φαγητό σκεπασμένο σε σιγανή φωτιά μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό.

Προσοχή:
Αν χρειαστεί να ανακατέψετε το φαγητό, κάντε το προσεκτικά, ώστε να μη λιώσουν οι μελιτζάνες και οι πατάτες.

Θερμιδική αξία:
665 kcal η μερίδα.

To σχόλιο της διαιτολόγου:
Πρόκειται για ένα πολύ υγιεινό και ισορροπημένο πιάτο, που καλύπτει τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και, επιπλέον, μας δίνει πολλά αντιοξειδωτικά.

4. Σουπιές με μαρούλια

Υλικά (Για 6 άτομα):

•1 κιλό σουπιές
•2 μεγάλα μαρούλια (ψιλοκομμένα)
•1 φλιτζάνι λάδι
•1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα (ψιλοκομμένα)
•1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
•Χυμό 1 λεμονιού
•1 κουταλιά αλεύρι
•Αλάτι, πιπέρι
 


Οδηγίες: 

Καθαρίζετε και πλένετε τις σουπιές, τις κόβετε σε μικρά κομμάτια και τις βάζετε στην κατσαρόλα να βράσουν λίγο για να φύγει το πολύ νερό. Προσθέτετε τότε το λάδι και, όταν ζεσταθεί, βάζετε τα μαρούλια, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι. Το αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να ψηθούν τα χορταρικά. Διαλύετε το αλεύρι στο λεμόνι, το προσθέτετε στο φαγητό και το αφήνετε να βράσει λίγο μέχρι να δέσει η σάλτσα του.

Θερμιδική αξία:
414 kcal η μερίδα.

To σχόλιο της διαιτολόγου:
Το πιάτο αυτό, χάρη στα μαρούλια, θα μας βοηθήσει να μεταβολίσουμε καλύτερα το λίπος και τη χοληστερίνη που έχουν οι σουπιές.

5. Καλαμαράκια πιλάφι

Υλικά (Για 6 άτομα):

•1½ κιλό καλαμαράκια
•1 μέτριο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
•1½ φλιτζάνι αποφλοιωμένα ντοματάκια
•1 φλιτζάνι ρύζι
•1/2 φλιτζάνι λάδι
•Αλάτι, πιπέρι
 


Οδηγίες: 

Καθαρίζετε και πλένετε τα καλαμαράκια. Αν είναι μεγάλα, τα κόβετε σε ροδέλες. Βάζετε το λάδι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και ρίχνετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τα καλαμαράκια και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε τα ντοματάκια λιωμένα, το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνετε σκεπασμένα σε σιγανή φωτιά μέχρι να ψηθούν. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, προσθέτετε αρκετό νερό (χρειάζονται 3 φλιτζάνια νερό για κάθε φλιτζάνι ρύζι) και, όταν το νερό βράσει, ρίχνετε το ρύζι, το ανακατεύετε καλά και το αφήνετε να ψηθεί σε σιγανή φωτιά.

Θερμιδική αξία:
470 kcal η μερίδα.

To σχόλιο της διαιτολόγου:
Πιάτο με χαμηλές θερμίδες που μας δίνει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος B. Όσοι έχουμε χοληστερίνη, καλό θα είναι να αρκεστούμε σε μία μόνο μερίδα.

6. Γαρίδες σουβλάκια

Υλικά (Για 4 άτομα):

•1/2 κιλό γαρίδες
•8 αγγουράκια τουρσί
•3-4 ντομάτες
•3-4 κουταλιές λάδι
•Χυμό 1 λεμονιού
•Ξυλάκια για σουβλάκια
 


Οδηγίες: 

Βράζετε, καθαρίζετε και ραντίζετε τις γαρίδες με το λάδι και το λεμόνι. Κόβετε τα αγγουράκια και τις ντομάτες σε κομματάκια. Περνάτε τις γαρίδες στα ξυλάκια εναλλάξ με τα αγγουράκια και τις ντομάτες.

Θερμιδική αξία:
310 kcal η μερίδα (2-3 σουβλάκια).

To σχόλιο της διαιτολόγου:
Ένα πολύ θρεπτικό φαγητό, με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη B12, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, σελήνιο.

7. Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Υλικά (Για 6 άτομα):

•300 γρ. κληματόφυλλα φρέσκα ή από κονσέρβα 
•1½ κιλό κρεμμύδια 
•1 φλιτζάνι και 3 κουταλιές ρύζι τύπου Καρολίνα
•2 φλιτζάνια λάδι
•1 ματσάκι άνηθο
•Λίγο δυόσμο
•Χυμό 2-3 λεμονιών
•Αλάτι, πιπέρι


 

Οδηγίες: 

Πλένετε τα κληματόφυλλα και τα ρίχνετε σε αλατισμένο νερό που βράζει για να πάρουν μία με δύο βράσεις. Τα βγάζετε σε μια πιατέλα. Αν χρησιμοποιήσετε φύλλα από κονσέρβα, τα πλένετε και τα αφήνετε να στραγγίσουν. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια, τα ψιλοκόβετε, τα πλένετε και τα αφήνετε να στραγγίσουν. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το ένα φλιτζάνι λάδι και ρίχνετε τα κρεμμύδια. Προσθέτετε το ρύζι και το καβουρντίζετε λίγο. Ρίχνετε το μισό από το χυμό του λεμονιού, τον άνηθο και το δυόσμο ψιλοκομμένα, το αλάτι, το πιπέρι και 1/2 φλιτζάνι νερό και το αφήνετε να βράσει για να πιει το ζουμί του. Στη συνέχεια, τυλίγετε τα ντολμαδάκια ως εξής: Απλώνετε το κάθε κληματόφυλλο με τη γυαλιστερή του πλευρά προς τα κάτω και βάζετε επάνω μία μικρή κουταλιά από τη γέμιση. Τα διπλώνετε και τα τοποθετείτε στην κατσαρόλα με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω. Προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι, λίγο αλάτι και πιπέρι, και τα σκεπάζετε με ένα ρηχό πιάτο για να τα συγκρατεί. Προσθέτετε ζεστό νερό μέχρι να τα σκεπάζει, ρίχνετε και το χυμό του λεμονιού και τα βράζετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

Θερμιδική αξία:
663 kcal η μερίδα.

To σχόλιο της διαιτολόγου:
Μην ανησυχείτε τόσο για τις θερμίδες που μας δίνουν τα ντολμαδάκια. Oι περισσότερες προέρχονται από το ελαιόλαδο, που αυξάνει την «καλή» χοληστερίνη και μάς δίνει επίσης άφθονη βιταμίνη Ε.

8. Ελιοπιτάκια

Υλικά (Για 20-30 κομμάτια):

Για το φύλλο: 
•1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού
•1 ποτήρι του νερού λάδι
•4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•2½ κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση:
•2-3 ποτήρια του νερού μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσια (όχι ξιδάτες)
•3-4 μεγάλα κρεμμύδια
•Λίγο δυόσμο
•3-4 κουταλιές λάδι


 

Οδηγίες:
 

Ζυμώνετε το αλεύρι με το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει. Εντωμεταξύ, ετοιμάζετε τη γέμιση: Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζετε ελαφρά στο λάδι και προσθέτετε τις ελιές μαζί με το δυόσμο ψιλοκομμένο. Στη συνέχεια, ανοίγετε το φύλλο, το κόβετε σε στρογγυλά κομμάτια με ένα ποτήρι και βάζετε πάνω μία κουταλιά της σούπας γέμιση και κλείνετε τα πιτάκια, πιέζοντάς τα στις άκρες. Τα ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Θερμιδική αξία:
160 kcal το κομμάτι.

To σχόλιο της διαιτολόγου:
Πολύ καλή επιλογή για πρωινό ή για σνακ, πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες για ενέργεια, σίδηρο, αλλά και αντιοξειδωτικά, χάρη στο ελαιόλαδο και τις ελιές. 

Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Salty Pancakes with Fried Egg and Bacon

We usually eat sweet Pancakes  ... But we can also make a pancake recipe salty!! Pancakes recipe with fresh fried egg, bacon, mayonnaise a...