Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ριζότο με Πράσο, Μανιτάρια και Λεμόνι



Ένα ξεχωριστό ριζότο με αγνά υλικά όπως πράσα, μανιτάρια και μυρωδάτα λεμόνια!!! Είναι γρήγορη και light συνταγή!!! Απολαύστε την!!!


Υλικά:

  • 1 φλυτζάνι πράσο
  • 1 φλυζάνι μανιτάρια (κατά προτίμηση ποικιλία Cremini)
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 και 3/4 φλυτζάνια ρύζι για ριζότο
  • 5 φλυτζάνια ζωμό (ζωμό λαχανικών ή κότας)
  • ξύσμα  από ένα λεμόνι και 1 φέτα λεμονιού
  • 2/3 φλυτζάνιου τυρί παρμεζάνα 
  • 2 κ.σ. σχοινόπρασο(ψιλοκομμένο) 
  • 1/4 φλυτζάνι μαϊντανό (πλατύφυλλο) και φρέσκο ​​μαϊντανό για το γαρνίρισμα 
  • αλάτι 
  • πιπέρι  
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο


Οδηγίες:

Αρχικά, αφού πλύνουμε
καλά τα πράσα, τα ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα ψιλοκόβουμε κι αυτά, αλλιώς χρησιμοποιούμε έτοιμα κομμένα μανιτάρια κονσέρβας για μεγαλύτερη ευκολία.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο
σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε τα πράσα και τα μανιτάρια, μαγειρεύοντάς τα σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά (μέχρι να μαλακώσουν). Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ένα λεπτό. Βγάζουμε τα λαχανικά από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο, γιατί θα χρειαστούμε το τηγάνι μας για να φτιάξουμε το ρυζάκι μας.

Για το ρύζι, προσθέτουμε
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο στο τηγάνι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι μας και το ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Στη συνέχεια, βάζουμε και ένα φλυτζάνι από τα πράσα και τα μανιτάρια που είχαμε ετοιμάσει νωρίτερα και τα σοτάρουμε ελαφρά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε περιστασιακά, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Συνεχίζουμε
προσθέτοντας ένα-ένα φλυτζάνι το ζωμό μας και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί κάθε φλυτζάνι που προσθέτουμε. Αυτό θα μας πάρει περίπου 25 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμο, το ριζότο μας πρέπει να είναι παχύρευστο και κρεμώδες.

Λίγο πριν σερβίρουμε,
 ρίχνουμε μέσα τα πράσα και τα μανιτάρια που έχουν μείνει, τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα του, καθώς επίσης και το μισή παρμεζάνα μας και τα φρέσκα μυρωδικά (που έχουμε ξεπλύνει πολύ καλά).

Τέλος προσθέτουμε
αλάτι και πιπέρι και το υπόλοιπο τυράκι μας από πάνω, ενώ αν θέλουμε γαρνίρουμε με κλωναράκια μαϊντανού και φέτες λεμονιού. Το σερβίρουμε ζεστό.

Καλή σας όρεξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σπιτική Κρέμα Βρώμης (Porridge)! Ιδέες για βρεφικά πρωινά!

  Το ιδανικό πρωινό για το μωρό σας (6 – 24 μηνών)  Σπιτική κρέμα Βρώμης            Υλικά: 2 κ.σ. νιφάδες βρώμης (τριμμένα στο multi μέχρι ...