Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ψωμάκι με Ελιές



Ένα ιδιαίτερο ψωμί με ελιές και λιαστές ντομάτες ή πιπερίες για να συνοδεύσετε τα γεύματά σας ή και για ένα γευστικό πρωινό!!! 

Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. μαγιά (περίπου 2 φακελάκια)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 150 ml γάλα
  • 200 ml νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • πιπέρι 
  • 150 γρ. μαύρες ελιές Καλαμών (χωρίς κουκούτσια)





Οδηγίες:


Αρχίζουμε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 200ο
C.  Ζεσταίνουμε, στη συνέχεια, το γάλα μας μέχρι να γίνει χλιαρό. Προσοχή, όχι πολύ ζεστό, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μη μας φουσκώσει η μαγιά!! Μέσα στο χλιαρό γάλα, διαλύουμε αρχικά τη ζάχαρη και μετά τη μαγιά. Ανακατεύουμε λίγο έντονα μέχρι να διαλυθεί και να «αφρίσει».  Επίσης, λιώνουμε το αλάτι σε 200 ml χλιαρού νερού.

Παράλληλα, ρίχνουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση, όπου ρίχνουμε το λιωμένο αλάτι με το νεράκι, 5 κουταλιές της σούπας λάδι και το μείγμα με τη μαγιά και το γάλα. Ζυμώνουμε τη ζύμη, με το μίξερ (με τα ειδικά εξαρτήματα που διαθέτει για ζύμες) ώσπου να πάρουμε μια ελαστική ζύμη, δηλαδή περίπου 10 λεπτά. Μπορεί να χρειαστεί και λίγο νεράκι παραπάνω. Μέχρι και ένα ποτήρι.  Όταν τελειώσουμε το ζύμωμα, το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, το σκεπάζουμε με μια πετσετούλα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για μισή ώρα.

Προετοιμάζουμε και τα υλικά που θα βάλουμε μέσα στο ψωμάκι. Καλό είναι να τα κόψουμε σε μικρά κομματάκια για να πάνε παντού μέσα στη ζύμη.

Όταν η ζύμη μας φουσκώσει, ρίχνουμε μπόλικο αλευράκι σε έναν πάγκο εργασίας και την τοποθετούμε για να την ζυμώσουμε και λίγο με τα χέρια. Βάζουμε σε διάφορες μεριές αλάτι και πιπέρι, όσο μας αρέσει και προσοχή να μη σας μείνει σε μία μόνο μεριά. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας και δουλεύουμε καλά τη ζύμη μας  για να γίνει ομοιόμορφη. Τα υλικά μας, πέρα από ελίτσες, μπορεί να είναι και ο,τιδήποτε άλλο μας αρέσει, όπως κρεμμυδάκι, πιπεριές, λιαστές ντομάτες, κ.α.

Δημιουργούμε ένα καρβελάκι και το τοποθετούμε σε αλευρωμένο ταψάκι. Έπειτα το σκεπάζουμε πάλι με πετσετούλα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλη μισή ώρα..

Αφού είναι έτοιμο, το τοποθετούμε στη προτελευταία θέση του φούρνου μας και από κάτω τοποθετούμε ένα αλουμινένιο κουτάκι με νερό (μπορείτε να βάλετε κι μια φόρμα για
muffins ή κέηκ του εμπορίου), ώστε ο ατμός να το βοηθήσει να ψηθεί καλύτερα και πιο ομοιόμορφα.

 Προαιρετικά αλείφουμε το καρβελάκι μας με λίγο ελαιόλαδο και ύστερα χρειάζεται 50 λεπτά ψήσιμο (πάνω κάτω, δεν χρειάζεται αέρα). Mόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το ραντίζουμε με το χέρι μας με λίγο κρύο νερό  και το αφήνουμε για 10 λεπτάκια στο ταψάκι. 

Τέλος, γυρνάμε το ψωμάκι μας στη σχάρα ή σε μια μεγάλη πιατέλα και περιμένουμε να κρυώσει λιγάκι για να το κόψουμε.

Είναι τέλειο και πολύ αφράτο!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σπιτική Κρέμα Βρώμης (Porridge)! Ιδέες για βρεφικά πρωινά!

  Το ιδανικό πρωινό για το μωρό σας (6 – 24 μηνών)  Σπιτική κρέμα Βρώμης            Υλικά: 2 κ.σ. νιφάδες βρώμης (τριμμένα στο multi μέχρι ...